LED i sensör olarak kullanalım :
Işık yayan diyotlara LED denir , LED içinden bir elektrik akımı geçtiğinde görünür ışık yayan yarı iletken bir malzemedir. Genellikle RGB LED dışında tek renklidirler. Bir LED’in yaydığı işik kırmızı ise (yaklaşık 700 nanometrelik dalga boyunda olur) mavi-mor işik yayan LED (yaklaşık 400 nanometre dalga boyunda olur) Bazı LED’ler kızılötesi (IR) enerji yayar (830 nanometre veya daha uzundalga boyunda); böyle bir malzemeye , kızıl ötesi yayan diyot (IRED)led denir.
Sensör : Sensör, fiziksel ortamdaki bazı giriş türlerini algılayan ve yanıtlayan bir malzemedir. Giriş olarak ışık, ısı, hareket, nem, basınç ve buna benzer çok sayıda başka çevresel olaydan herhangi biri olabilir. Çıktı olarak kullanılan sensöre göre değişik şekilde okuma yapılır
LED i sensör olarak kullanalım :
LED’e belirli bir akım uygulayınca nasıl ışık veriyorsa, belirli bir ışık uygulayınca da bize ufak bir akım geri döndürüyor.
Kullanılan malzemeler:
2 adet led mavi renkte
1adet Arduino uno
Bilgisayar
elimizdeki 2 adet led in bir tanesini Arduino uno nun Anolog A0 pinine Ledin artı ucunu takacağız Ledin Eksi ucunu GND ye bağlayacağız .
2 nci Led Arduino uno nun Dijital pini 13 e artı bacağını takacağız . Led in eksi bacağını GND ye takacağız .
A0 daki ledi sensör olarak kullanacağız Buradaki ledin aldığı ışığı değiştirerek Dijital pin 13 deki ledin yanıp sönmesini sağlayacağız
Serial.begin(115200);
}
void loop()
{
if (analogRead(A0) < 1)
//Buradaki sayısal değeri değiştirerek hassasiyeti ayarlıyabiliriz.
//13 dijital pini Çıkış olarak ayarladık
{
digitalWrite(13, HIGH);
//Dijital pin 13 Hıgh çekildi
}
else if (analogRead(A0) >= 1)
//A0 daki sensör büyük eşit 1 olursa
{
digitalWrite(13, LOW);
//kullandığımız ledin aldığı işiği değiştirerek dijital pini low yaptık.
} }
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder