3 Kasım 2010 Çarşamba

Kondansatör

 KONDANSATÖR
      Iki iletken levha arasina di-elektrik adi verilen bir yalitkan madde konulmasiyla elde edilen ve elektrik enerjisini depo edebilen devre elemanina kondansatör denir. C harfi ile gösterilir ve birimi Farad (F)’dir.
       Devreye enerji verildiginde kondansatör Q elektrik yükü ile kaynak gerilimine esit UC gerilimine sahip olur. Kondansatörün Q yükü ile yüklenebilme özelligine kondansatörün kapasitesi veya sigasi denir.
 
 
      1. SABIT KONDANSATÖRLER
      Kapasiteleri degismeyen kondansatörlere sabit kondansatör denir. Bu tip kondansatörlerin kapasiteleri devrenin çalismasi esnasinda degistirilemezler.
     Elektrolitik kondansatörler :
      Pozitif ve negatif kutuplara sahip olan ve alüminyum levhalar arasinda  di-elektrik madde olarak asit borik eriyigi kullanilan kondansatörlere elektrolitik  kondansatör denir. Bu tür kondansatörlere kutuplu kondansatörler de denir. Genellikle filtre, gerilim çoklayicilar, kuplaj - dekuplaj ve zamanlama devrelerinde kullanilirlar. Yüksek frekans karakteristikleri kötü oldugundan yüksek frekansli devrelerde tercih edilmezler.
      Elektrolitik kondansatörlerin hacmine göre kapasitelerinin büyük ve maliyetinin ucuz olmasi bir avantajdir. Ancak kaçak akimlari büyüktür ve ters baglanti halinde bozulmalari birer dezavantajdir.
       Elektrolitik bir kondansatörün negatif ucu kondansatörün dis yüzeyini olusturan alüminyum plakaya baglidir. Ayrica üzerlerinde kapasite degeri ve maksimum sarj gerilimi yazilidir. Örnegin; 1mF/50V gibi.
 
 
      Alüminyum elektrolitik kondansatör: Alüminyum oksitli anot folyo ile alüminyum katot folyodan olusan serit seklindeki iki plakanin arasina elektrolitik emdirilmis kagit ile sarilarak elde edilen kutuplu kondansatörlerdir. Alüminyum oksitli plakaya bagli elektrot pozitif (+), alüminyum plakaya bagli elektrot ise negatif (-) kutup olarak isimlendirilir.
 
 
      Tantalyum elektrolitik kondansatör: Tantalyum oksitli folyo serit ile tantalyum folyo seritten olusur. Tantalyum oksitli plakaya pozitif (+), tantalyum plakaya ise negatif (-) kutup baglanmistir.
 
 
 
       Mercimek kondansatörler : 
      Bu tür kondansatörlere kutupsuz kondansatörler de denir. Genellikle yüksek frekansli devrelerde kullanilir ve küçük kapasiteli olarak imal edilirler. Yapim malzemelerine göre mercimek kondansatörleri dört grupta toplamak mümkündür. 
 
Seramik kondansatörler: Di-elektrik maddesi olarak titanyum veya baryum kullanilarak imal edilirler. Genellikle yüksek frekansli devrelerde by-pass kondansatörü olarak kullanilirlar.
 
 
     Plastik film kondansatörler: Yüksek freakansli devrelerde pek tercih edilmezler. Hassas kapasiteli olarak imal edilirler. Genellikle zamanlama, filtre veya birkaç yüz KHz’lik frekansli devrelerde kullanilabilirler. Di-elektrik maddesi olarak poliyester, polistren ve polipropilen kullanilir. Plastik film kondansatörler di-elektrik maddelerine göre üçe ayrilir.
 
                                        
 
     Mika kondansatörler: Di-elektrik maddesi mikadir. Yalitkanlik sabiti çok yüksek ve çok az kayipli elemanlardir. Frekans karakteristikleri oldukça iyidir ve bu özelliklerinden dolayi rezonans ve yüksek frekans devrelerinde kullanilirlar.
 
 
     Kagitli kondansatörler: Kalay veya alüminyumdan olusan çok ince iki yaprak levha arasina parafin emdirilmis kagit yapistirilmasi suretiyle elde edilirler. Kapasitesi kullanilan kagit ve kalay adedinin artirilmasi ile dogru orantili olarak artar. Bunlarin disinda di-elektrik maddesi olarak hava, yag ve mumlu kondansatörlerde mevcuttur.
 
 
 
      2. AYARLI KONDANSATÖRLER
      Bu tip kondansatörlerin kapasiteleri belirli degerler arasinda degistirilebilir. Kapasiteleri pF seviyesinde degisir. Ayarli kondansatörler trimmer ve varyabl olmak üzere iki çesittir.
 
     Trimmer kondansatörler :  
    Devre kapasitesinin özel durumlarda degistirilmesi gereken ve sonra sabit birakilan yerlerde kullanilir. Bir tornavida ile üzerindeki vida sistemi sayesinde kapasitesi degistirilebilen kondansatördür. Di-elektrik maddesi olarak seramik veya polyester film kullanilir. Degisik renklerde imal edilirler ve her renk belirli sinirlar arasindaki kapasite degerini simgeler.
 
 
     Varyabl kondansatörler :
    Sabit ve hareketli plakalardan olusan di-elektrik maddesi hava veya polyester film olan kapasite degeri ayarlanabilen kondansatör çesididir. Genellikle radyo alici-vericilerinde ve büyük güçlü yüksek frekans devrelerinde kullanilirlar.
 


 1. KONDANSATÖR RAKAMLARININ OKUNMASI
       Kondansatörlerin ast ve üst katlarina çevrilmeleri tipki dirençlerde oldugu gibidir. 1000 (103)’in katlari seklinde azalir veya artarlar.
 
 
                                           F        1 F   = 1000mF (1.103mF)  = 1.106mF     =  1.109nF    =  1.1012pF
                             mF        1 mF = 0,001F (1. 10-3F)    =  1.103mF    =  1.106nF    =  1.109pF
                             mF         1mF   =  1.10-6F                 = 1.10-3mF   =  1.103nF    =  1.106pF
                             nF         1 nF  =  1.10-9F                 =  1.10-6mF  = 1.10-3mF    =  1.103pF
                             pF         1 pF  =  1.10-12F               =  1.10-9mF   =  1.10-6mF   = 1.10-3nF   
 
    Yalnizca rakamlarla kodlanan kondansatörlerin üzerinde üç rakam bulunur. Kodlamada birinci ve ikinci rakam oldugu gibi, üçüncü sayi ise çarpan olarak yazilir. Üçüncü sayi degeri kadar ilk iki rakamin yanina sifir ilave edilir. Sonuç pF cinsinden bulunur.
    Asagida rakamlar ile kodlanmis birkaç çesit mercimek kondansatör degerleri ve bu degerlerin  çevirimleri verilmistir.
 
 
Mercimek kondansatörler rakamlarla birlikte harflerle de kodlanirlar. Bu sekilde kodlanmis kondansatörlerin kapasite degerleri üzerlerinde yazilidir ve tipki elektrolitik kondansatörler gibi direkt olarak kondansatörün kapasite degerini verir. Harfin bulundugu yere göre kondansatörün degeri okunur.

Bazilarinda rakamlarin önünde nokta vardir. Nokta orada virgül oldugunu belirtir. Okunan deger μF cinsindendir.


2. KONDANSATÖR RENKLERININ OKUNMASI
Bazi kondansatörler üzerinde kapasite degerini okumak amaciyla renk kodlari bulunur. Günümüzde renk koduyla kapasitesi belirtilen kondansatörler pek kullanilmamaktadir.
 Renk kodu yukaridan asagiya dogru okunur. Dört, bes ve alti renkli olarak imal edilenleri vardir. Okunan deger pF cinsindendir. Asagidaki örneklerde dört ve bes renkli kondansatörlerin okunmasi örnekle açiklanmistir.
 Dört renkli kondansatörlerdekapasite degeri okunurken, ilk iki renk karsiligi sayi olarak yazilir. Üçüncü renk çarpan olarak kondansatörün kapasite degerini belirler. Dördüncü renk çalisma gerilimidir.
 Bes ve alti renkli kondansatörlerin kapasite degerinin okunmasi sirasinda ilk iki renk karsiligi rakam olarak yazilir ve üçüncü renk çarpan olarak kondansatörün kapasite degerini belirler. Dördüncü renk tolerans ve besinci renk çalisma gerilimidir. Alti renkli kondansatörlerde 6. renk sicaklik katsayisidir.
 
 
                                    
 
                               
 
Örnekler:
 
1.renk   2 renk   3.renk       Çalisma gerilimi
   4          7      x   103      =          250V         = 47 x 1000 =  47.000pF = 47nF/250V 

1.renk  2 renk      3.renk     Tolerans   Çalisma gerilimi
      5         6       x    100 =1        %5              630V        = 56 x 1  =  56pF/630V  %5
 


 KONDANSATÖR BAGLANTILARI
      Kondansatörler seri, paralel ve karisik olmak üzere üç türlü baglanirlar.
 
      1. Seri Baglanti : Birden fazla kondansatörün ard arda baglanmasiyla elde edilen baglanti türüne seri baglanti denir. Seri bagli kondansatörlerin toplam kapasite degeri dirençlerin paralel baglantisinda kullanilan formüllerle bulunur. 
                                                     
 
 
       Örnek :
       6mF ve 12mF’lik iki kondansatör birbirlerine seri bagli olduklarina göre toplam kapasite degerini bulunuz.
 
   
 
2. Paralel Baglanti : Birden fazla kondansatörün ayni yöndeki uçlarinin birbirleriyle birlestirilmesi sonucu elde edilen baglanti türüneparalel baglanti denir. Paralel bagli kondansatörlerin toplam kapasite degeri dirençlerin seri baglantisinda kullanilan formüllerle bulunur.
 
 
       Örnek : 
6mF ve 12mF’lik iki kondansatörler birbirlerine paralel bagli olduklarina göre toplam kapasite degerini bulunuz. 
 CT = C1 + C2     =>        CT = 6 + 12 = 18mF
3. Karisik  Baglanti : Elektrik devrelerinde, hem seri hem de paralel bagli kondansatörlerin bir arada kullanilmasiyla elde edilen baglanti türüne karisik baglanti denir. Bu baglanti türünde esdeger kapasite, seri ve paralel baglantilarda kullanilan formüller ile bulunur.
Sekil 1.1’de verilen karisik kondansatör baglantisi Sekil 1.2’de görüldügü gibi iki paralel bagli kondansatör (CP) ve bu kondansatörlere seri bagli C1 kondansatöründen olusmaktadir. Sekil 1.3’te görüldügü gibi öncelikli olarak paralel kondansatörler tek bir kondansatör haline dönüstürülür ve iki kondansatörden olusan seri devre elde edilir. Sonra seri iki kondansatörün esdeger kapasitesi bulunur.
 
     
                                     Sekil 1.1                                                 Sekil 1.2                                                                Sekil 1.3
      
       Örnek :
Sekildeki devrenin toplam kapasite degerini bulunuz.
 
 CP = C2 + C3     =>        CP = 9 + 6 = 15mF
 
 
  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

LED DİRENÇ HESAPLAMA

All LEDs require current limiting, without a current limiting mechanism the LED will usually burn out in under a second. Adding a simple resistor is the easiest way to limit the current. Use the calculator below to find out the value of resistor you require.

For example if you are wanting to power one of our_blank">red LEDs in an automotive application you would see that the typical forward voltage is 2.0 Volts and the maximum continuous forward current is 30mA. Therefore you would enter 14.5, 2.0 and 30 into the Single LED calculation box. After calculating you get 470ohm 1 watt as the result. Here is a that allows you to enter a resistor value and generate the corresponding color code.

Note: For automotive applications use the actual system voltage, not 12 Volts. Most 12 Volt system actually operate at around 14.5 Volts.

Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS



Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS

LEDs in series

Several leds in series with one resistor
Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS
How many LEDs connected




Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS
LM317 UYGULAMA DEVRELERİ HESAPLAMASI

 




Çıkış Voltajı
R1 resistor

R2 resistor

R1 resistor
R2 resistor

Çıkış Voltajı


Lm317 uygulama devreleri ve detayli bilgiye Buradan ulasabilirsiniz

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR
Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Value Of C1 Microfarads
Output Time HIGH SECONDS Output Time LOW SECONDS Output Period HIGH + LOW SECONDS Output Frequency HERTZ Output Duty Cycle PERCENT
Resistor values are in Ohms (1K = 1000) - Capacitor values are in Microfarads (1uF = 1)

NOTE: The leakage currents of electrolytic capacitors will affect the actual output results of the timers. To compensate for leakage it is often better to use a higher value capacitor and lower value resistances in the timer circuits.

LM555 Astable Oscillator Circuit Diagram


LM555 - ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR

The next calculator can find the capacitance needed for a particular output frequency if the values of R1 and R2 are known.

Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Frequency Desired Hertz
Capacitance uF
s

VOLT AMPER OHM ve WATT HESAPLAMA

Current:
kA (kiloamps) A (amps) mA (milliamps) µA (microamps)
Voltage:
kV (kilovolts) V (volts) mV (millivolts) µV (microvolts)