3 Kasım 2010 Çarşamba

DİRENÇ


  DIRENÇ
      Elektrik ve elektronik devrelerde, akim ve gerilimi sinirlamak amaciyla kullanilan devre elemanlarina direnç denir. R harfi ile gösterilir. BirimiOhm (Ω)’dur. Asagida çesitli güçteki ve yapidaki dirençler ile temel direnç sembolü verilmistir.
 
 
      1. SABIT DIRENÇLER
      Devre akim ve gerilimini belirli bir degerde sabitlemek amaciyla kullanilan, dolayisiyla direnç degerinin degismedigi elemanlara sabit direnç denir.
     
 
     Sabit direncin yapisi ve çesitleri : Sabit dirençler yapim malzemeleri ve güçlerine göre üç gruba ayrilirlar.
 
           10W                     7W                  2W                     1W           1/2W    1/4W   1/8W
 
       Karbon dirençler :
Karbon esasli kömür tozunun reçineli yapistirici ile karisimi sonucunda elde edilen silindirik yapiya sahip dirençlere karbon direnç denir. Düsük güçlü (1/6W, 1/4W,  1/2W, 1W, 2W, 3W, 4W, 5W) olarak imal edilirler. Direnç degerleri, üzerlerindeki renkli bantlar ile belirtilebilecegi gibi direkt rakam olarak da yazilabilir. Tolerans degerleri %5-%20 arasindadir. Ucuz ve küçük boyutlu olduklarindan genellikle bütün elektronik devrelerde kullanilirlar.
 
                                    
 
Telli dirençler : 
Krom-nikel, gümüs-nikel gibi maddelerden imal edilmis tellerin porselen, seramik ve amyant gibi isiya dayanikli malzemelere sarilmasiyla elde edilen elemanlara telli direnç denir. Düz ve termikli olmak üzere iki çesiti vardir. Toleranslari düsüktür (%0,1 civarinda). Yüksek güçlüdürler (3W-200W). Yüksek güçlü devrelerde tercih edilmelerine karsin yüksek frekansli devrelerde iyi sonuç vermezler. Asagida kesiti alinmis telli direnç görülmektedir.
 
                                                                      
 
        Film dirençler : 
Tipki telli dirençlerde oldugu gibi porselen, seramik veya cam yalitkan gövdenin düz veya ince spiral seklinde  direnç tabakasiyla kaplanmasi seklinde elde edilen dirençlere film direnç denir. Toleranslari düsüktür (%0,1 civarinda). Yapim malzemelerine göre karbon, metal ve metal-oksit film dirençler olmak üzere üç çesiti vardir.
 
       2. AYARLI DIRENÇLER
Devre akim ve gerilimini degistirebilmek amaciyla kullanilan degerinin ayarlanabildigi dirençlere ayarli direnç denir. Üç uçlari bulunur ve genellikle orta uç hareketli olup, iki dis uç arasindaki direnç degerini degistirecek sekilde imal edilirler. Dis uçlardan biri referans alindiginda hareketli uç, ayarlanabilir direnç degerini sifir ile maksimum arasinda degistirir.

Potansiyometreler (Pot) :
Devre direncinin çok sik degistirilmesi gerektigi yerlerde kullanilirlar. Direnç degerinin degisimi el ile degistirilmeye müsait ince ayar çubugu sayesinde yapilir. Düsük güce sahip olup elektronik devrelerde kullanimi uygundur. Genellikle cihazlarin ön paneline monte edilirler. Çogunlukla elektronik cihazlarin ses ayari potansiyometre ile yapilir.
 
                                                
Trimpotlar :
Devre direncinin bir veya birkaç defa ayarlandiktan sonra bu ayar degerinde sabit birakildigi yerlerde kullanilan dirençlerdir. Ince uçlu tornavida ile ayar yapilir. Düsük güce sahiptirler ve bu bakimdan elektronik devrelerde kullanimi uygundur.
 
                                                                                
Reostalar :
Bu tip ayarli direncin trimpotlar ve potansiyometrelerden ayrilan en büyük özelligi yüksek güçlü devrelerde kullanilabilmesidir. Dolayisiyla üzerlerinden büyük akim geçebilir. Direnç ayari el ile yapilir, ayar yapilan ucu tel üzerinde hareket ederek istenilen degere sahip direnç elde edilir. Ayrica reostalarin ebatlari trimpot ve potansiyometrelere göre oldukça büyüktür.
 
                                                                            
 
3. ÖZEL (ORTAM ETKILI) DIRENÇLER
Direnç degerleri üzerlerine uygulanan isik, isi ve gerilim gibi etkilerle otomatik olarak degisen elemanlara ortam etkili direnç denir.
LDR : Üzerine düsen isik siddeti ile ters orantili olarak direnç degeri degisen elemanlara foto direnç  yada LDR denir. LDR’nin üzerine düsen isik miktari arttikça direnç degeri azalir.
 
                                                                                
 
Termistör : Gövde sicakligi arttikça direnç degeri degisen elemanlara termistör denir. Oda sicakliginda direnci 5KΩ iken 1000C ise 100Ω civarindadir. Iki çesit termistör vardir.
 
                                                                                   
 
Negatif sicaklik katsayili termistör (NTC) : Gövde sicakligindaki isi miktari ile ters orantili olarak direnç degeri degisen termistör çesitidir. Sicaklik artinca direnci azalir.
Pozitif  sicaklik katsayili termistör (PTC) : Gövde sicakligindaki isi miktari ile dogru orantili olarak direnç degeri degisen termistör çesitidir. Sicaklik artinca direnci artar.
 
VDR : Uçlarina uygulanan gerilim miktari ile ters orantili olarak direnç degeri degisen elemanlara VDR ya da varistör denir. Genellikle asiri gerilimden korunmak veya frekans kaymasini önlemek amaciyla gerilim sabitlemesi istenen rezonans devrelerine yardimci limitör devrelerinde kullanilir.
 
                                                                                    


DIRENÇ RENK KODLARI
Dirençlerin degerleri, üzerindeki renklere göre belirlenir. Direnç renk kodu kullanilan bu sistemde, dirençler dört veya bes renkli olarak imal edilirler. Asagidaki tabloda dirençlerin üzerlerindeki renklere karsilik gelen sayisal degerler verilmistir.
 
                    
 
 
 
Dört renkli dirençlerin degerinin okunmasi :
 
a)    Kenara en yakin renkten baslanarak sirasiyla okunur.
b)    Birinci ve ikinci renklerin sayisal degerleri tablodan bulunarak yan yana yazilir.
c)    Üçüncü renk tablodan çarpan olarak alinir ve ilk iki tam sayi ile çarpilir veya kisaca ilk iki sayinin yanina sayisal degeri kadar sifir konacak sekilde yazilir ve böylelikle direnç degeri bulunur.
d)    Bulunan sonucun yanina dördüncü renk degerine karsilik gelen tolerans degeri ilave edilir.
 
                                                                                                   Örnek :
                          
 
 
Bes renkli dirençlerin degerinin okunmasi :
 
a)    Kenara en yakin renkten baslanarak sirasiyla okunur.
b)    Tablodan birinci, ikinci ve üçüncü renklerin sayisal degerleri bulunarak yan yana yazilir.
c)    Dördüncü renk tablodan çarpan olarak alinir ve ilk üç tam sayi ile çarpilir veya kisaca ilk üç tam sayinin yanina sayisal degeri kadar sifir konacak sekilde yazilir ve böylelikle direnç degeri bulunur.
d)    Bulunan sonucun yanina besinci renk degerine karsilik gelen tolerans degeri ilave edilir.
 
 
                                                                                                   Örnek :
                          
 


  DIRENÇ BAGLANTILARI
    Direçler seri, paralel ve karisik olmak üzere üç türlü baglanirlar.
   
     1. Seri baglanti : Birden fazla direncin ard arda baglanmasiyla elde edilen baglanti türüne seri baglanti denir. Dirençlerin seri bagli oldugu bir devrede toplam direnç, dirençlerin aritmetiksel  toplamina esittir.
 
 
     2. Paralel baglanti : Birden fazla direncin ayni yöndeki uçlarinin birbirleriyle birlestirilmesi sonucu elde edilen baglanti türüne paralel baglanti denir. Paralel devrelerde toplam (esdeger) direnç asagidaki formül ile hesaplanir.
 
 
    Örnek :
       
 
 
      3. Karisik baglanti : Elektrik devrelerinde, hem seri hem de paralel bagli dirençlerin bir arada kullanilmasiyla elde edilen baglanti türünekarisik baglanti  denir. Bu baglanti türünde esdeger direnç, seri ve paralel baglantilarda kullanilan formüllerle bulunur.
Sekil 1.1’de verilen karisik direnç baglantisi Sekil 1.2’de görüldügü gibi iki paralel bagli direnç (RP) ve bu dirençlere seri bagli R1direncinden olusmaktadir. Sekil 1.3’te görüldügü gibi öncelikli olarak paralel dirençler tek bir direnç haline dönüstürülür ve iki dirençten olusan seri bir devre elde edilir. Son olarak seri iki direnç toplanarak toplam direnç elde edilir (Sekil 1.4).
 
 
      
                     Sekil 1.1                                               Sekil 1.2                                                Sekil 1.3                                     Sekil 1.4
 
Örnek :
 
 
 
 
 
 
 
 
      Eger paralel devrede sadece iki adet direnç varsa pratik olarak asagidaki formül kullanilir ve ayni sonuç elde edilir.
 
 
        Sonuç olarak; R1 ve RP birbirlerine seri durumda olduklarindan toplanirlar:
 RT = R1 ve RP = 1 + 1 = 2 Ω

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

LED DİRENÇ HESAPLAMA

All LEDs require current limiting, without a current limiting mechanism the LED will usually burn out in under a second. Adding a simple resistor is the easiest way to limit the current. Use the calculator below to find out the value of resistor you require.

For example if you are wanting to power one of our_blank">red LEDs in an automotive application you would see that the typical forward voltage is 2.0 Volts and the maximum continuous forward current is 30mA. Therefore you would enter 14.5, 2.0 and 30 into the Single LED calculation box. After calculating you get 470ohm 1 watt as the result. Here is a that allows you to enter a resistor value and generate the corresponding color code.

Note: For automotive applications use the actual system voltage, not 12 Volts. Most 12 Volt system actually operate at around 14.5 Volts.

Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS



Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS

LEDs in series

Several leds in series with one resistor
Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS
How many LEDs connected




Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS
LM317 UYGULAMA DEVRELERİ HESAPLAMASI

 




Çıkış Voltajı
R1 resistor

R2 resistor

R1 resistor
R2 resistor

Çıkış Voltajı


Lm317 uygulama devreleri ve detayli bilgiye Buradan ulasabilirsiniz

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR
Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Value Of C1 Microfarads
Output Time HIGH SECONDS Output Time LOW SECONDS Output Period HIGH + LOW SECONDS Output Frequency HERTZ Output Duty Cycle PERCENT
Resistor values are in Ohms (1K = 1000) - Capacitor values are in Microfarads (1uF = 1)

NOTE: The leakage currents of electrolytic capacitors will affect the actual output results of the timers. To compensate for leakage it is often better to use a higher value capacitor and lower value resistances in the timer circuits.

LM555 Astable Oscillator Circuit Diagram


LM555 - ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR

The next calculator can find the capacitance needed for a particular output frequency if the values of R1 and R2 are known.

Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Frequency Desired Hertz
Capacitance uF
s

VOLT AMPER OHM ve WATT HESAPLAMA

Current:
kA (kiloamps) A (amps) mA (milliamps) µA (microamps)
Voltage:
kV (kilovolts) V (volts) mV (millivolts) µV (microvolts)