29 Eylül 2010 Çarşamba

Basit PIC Programlayıcı

Basit PIC Programlayıcı


Bildiğiniz gibi PIC Mikroişlemcileri Microchip firmasının oldukça popüler olarak kullanılan, programlanması basit ve kullanım alanı çok geniş bir spektruma yayılmış pratik mikroişlemci ailesinin genel adı. Pek çok çeşidi ve farklı özellikleri bulunan bu mikroişlemcileri programlamak için genellikle bir bilgisayarda program yazmak (en temel düzeyi ile Assembler dilinde…) ve bir şekilde uygun programlayıcı ile PIC işlemcilerine yüklemek gerekiyor. Bu programlayıcıları hazır alabileceğiniz gibi aşağıdaki basit PIC Programlayıcıyı da kendiniz kolayca yaparak bu zevkli ve eğlenceli dünyaya adım atabilirsiniz.

Pic Programlamayı öğrenmek isteyenlerin işine yarayacak birkaç devre elamanı ile yapılmış basit bir devredir. Bu devre ile 18 pinli, 28 pinli ve 40 pinli piclerin dışında 24Cxx eepromlarını da programlayabilirsiniz. Bu yüzden 8 pinli ufak bir soket devreye yerleştirdim. Programlayıcı yazılım olarak ic-prog (www.ic-prog.com) programını kullanın. Bu program birçok PIC e destek veren ücretsiz bir programdır.
resim1.png
Resim 1: Pic Programlayıcı Devre Şeması & 8 – 18- 28 ve 40 Pinli Mikroişlemciler
Devre Malzemeleri:
2 adet 2.2KΩ direnç
1 adet 22KΩ direnç
1 adet 10KΩ direnç
1 adet 330Ω direnç
1 adet 1N4148 diyot
1 adet 5.6 V zener
1 adet 10μF/25V kondansatör
1 adet led
1 adet 40 pin entegre soketi
1 adet 28 pin dar entergre soketi
1 adet 18 pin entegre soketi
1 adet 4 pin entegre soketi
İsteğe bağlı olarak board üzerine yerleştirilebilen dişi seri port soketi veya bilgisayarın arkasına takmak için dişi seri port soketi ve kılıfı.
Ayrıca biraz pahalı olmasına rağmen 40 Pinlik işlemcileri takıp çıkartırken bacaklarının zarar görmemesi için ZIF soket alınabilir.
Devrenin Yapılışı:
resim2.png
Resim 2: Pic programlayıcı devresinin üstten görünümü
Devreyi monte ederken öncelikle atlamaları lehimleyin. Daha sonra direnç ve diyotları yerleştirin ve lehimleyin. Entegre ayaklarını lehimlerken önce köşelerdeki ayakları lehimleyin. Böylece entegreyi daha düz bir şekil plakete yerleştirebilirsiniz. Ben plaket üzerinde bağlantısı olmayan ayakları söktüm. Bu sayede PIC’ i sokete daha kolay söküp takabiliyorum. Devreyi seri porta takmak için bilgisayar arkasına takılan dişi soket ve kılıfını kullandım. Bu soket üzerindeki numaralar ile açık şemadaki numaralara bakarak kart üzerindeki uygun yerlere lehimledim. Eğer numaralar ile uğraşmak istemiyorsanız kart üzerine takabileceğiniz bir dişi seri port soketi alabilirsiniz. Böyle yaptınız taktirde ekstradan seri port kablosu almak zorunda kalırsınız.
Kullanımı:
www.ic-prog.com adresinden ic-prog programını indirin. Windows XP/2000 kullanıyorsanız siteden IC-Prog NT/2000 driverını da indirin ve ic-progla aynı klasöre yerleştirin. Programı ilk çalıştırdığınızda kullandığınız donanımı ve bunun bağlı olduğu seri portu sorar.
JDM Programmerı ve devreyi bağladığınız seri port numarasını seçin.
Windowsx XP/2000 kullanıyorsanız Windows API yi seçip ok tuşuna basın.
Daha sonra bu pencereye gelmek için Setting –> Hardware menüsünü takip edin.
Şimdi Setting –> Options girin.
I2C sekmesine tıklayın.
Buradan Enable MCLR as VCC seçin.
Böylece devremizdeki 8 pinli yerde 24Cxx eepromlarını programlayabiliriz.
Language ten Turkish seçip ok tuşuna basın.
Program kapanıp açılacak ve menüler artık Türkçe olarak karşımıza çıkacak.
Not: Ben şahsen IC-PROG kurarken bir kaç defa hata mesajları aldım. Genelde program driverlarını yükleyemeyebiliyor. Bu durumda ayarlar kısmından driverları kaldırmak ve Windows registry’den bazı kayıtları silerek tekrar kurmak gerekebiliyor. Internet üzerinde biraz araştırma yaparsanız çözüme dair pek çok kaynak bulabilirsiniz. Umarım böyle bir problem ile kimse karşılaşmaz.
Kırmızı daire içine aldığım yerden programlamak istediğiniz PIC i veya 24Cxx türündeki eepromu seçin.
PIC i seçtikten sonra PIC le ilgili uygun osilatör ve sigorta değerlerini seçin.
resim3.png
Resim 1: IC-Prog arabirimi
Not: Kod koruması seçeneğiyle yazdığınız PIC ler başka hiçbir programlayıcı tarafından okunamaz. Ama programlayıcıların çoğu kod korumalı PIC i silerek PIC tekrar kullanılabilir hale getirir. IC-Prog malesef kod korumalı PIC leri silememektedir.
Araç çubuğundaki en soldaki butona basarak istediğiniz hex dosyasını yükleyebilirsiniz.
Mavi daire içine aldığım butonlar soldan sağa doğru şu görevleri yapar.
Tümünü Oku: PIC’in program, veri hafızası ve konfigürasyon bitlerini okur.Tümünü Programla: PIC’i programlarTümünü Sil: PIC’i siler.Doğrula: PIC’in içindeki verilerle enson açmış olduğunuz hex dosyasının aynı olup olmadığını kontrol eder.
Aşağıda Pic Programlayıcının baskı devre plaketine ait alt ve üst görüntülerini sisteminize indirebilirsiniz. Eğer ters baskı almakta probleminiz varsa Şekil 4′de verilen üstten görüntüyü kullanabilirsiniz.
altyuz.png
Şekil 3: Pic Programlayıcı devresinin alttan görünüşü
ustyuz.png
Şekil 4: Pic Programlayıcı devresinin alttan ters görünüşü. Ütü ile transfer etmek istiyorsanız bu baskı devreyi kullanın.
Baskı devre yapımı ile alakalı olarak Pratik Baskı Devre Yapımı konulu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

LED DİRENÇ HESAPLAMA

All LEDs require current limiting, without a current limiting mechanism the LED will usually burn out in under a second. Adding a simple resistor is the easiest way to limit the current. Use the calculator below to find out the value of resistor you require.

For example if you are wanting to power one of our_blank">red LEDs in an automotive application you would see that the typical forward voltage is 2.0 Volts and the maximum continuous forward current is 30mA. Therefore you would enter 14.5, 2.0 and 30 into the Single LED calculation box. After calculating you get 470ohm 1 watt as the result. Here is a that allows you to enter a resistor value and generate the corresponding color code.

Note: For automotive applications use the actual system voltage, not 12 Volts. Most 12 Volt system actually operate at around 14.5 Volts.

Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS



Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS

LEDs in series

Several leds in series with one resistor
Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS
How many LEDs connected




Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS
LM317 UYGULAMA DEVRELERİ HESAPLAMASI

 




Çıkış Voltajı
R1 resistor

R2 resistor

R1 resistor
R2 resistor

Çıkış Voltajı


Lm317 uygulama devreleri ve detayli bilgiye Buradan ulasabilirsiniz

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR
Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Value Of C1 Microfarads
Output Time HIGH SECONDS Output Time LOW SECONDS Output Period HIGH + LOW SECONDS Output Frequency HERTZ Output Duty Cycle PERCENT
Resistor values are in Ohms (1K = 1000) - Capacitor values are in Microfarads (1uF = 1)

NOTE: The leakage currents of electrolytic capacitors will affect the actual output results of the timers. To compensate for leakage it is often better to use a higher value capacitor and lower value resistances in the timer circuits.

LM555 Astable Oscillator Circuit Diagram


LM555 - ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR

The next calculator can find the capacitance needed for a particular output frequency if the values of R1 and R2 are known.

Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Frequency Desired Hertz
Capacitance uF
s

VOLT AMPER OHM ve WATT HESAPLAMA

Current:
kA (kiloamps) A (amps) mA (milliamps) µA (microamps)
Voltage:
kV (kilovolts) V (volts) mV (millivolts) µV (microvolts)