3 Kasım 2010 Çarşamba

Sayicilar

 SAYICILAR   
 
     Sayma, frekans bölme gibi islemler yapan, arka arkaya bagli flip-flop’lardan olusan devrelere sayici denir. Sayicilar, Asenkron sayicilar ve Senkron sayicilar olmak üzere iki sekilde incelenir.
 
       ASENKRON SAYICILAR
      Clock palsi sadece ilk flip-flop’a uygulanan, her birinin çikisi bir sonraki flip-flop’un clock girisine baglanan flip-floplar dizisine asenkron sayici denir.
 
        1. Asenkron ileriye sayicilar (Up Counters) :  Clock palsi sadece ilk flip-flop’a uygulanan, her birinin Q çikisi bir sonraki flip-flop’un clock girisine baglanarak elde edilen ve çikislarinin Q’dan alindigi sayiciya asenkron ileriye sayici denir. Ayni zamanda bu tip sayicilaraasenkron yukari sayici da denir.
 
 
        Yukarida verilen sekildeki prensip semada üç bitlik asenkron yukari sayici devresi görülmektedir. Clock palsi ilk flip-flop’a (FF0) uygulanmistir. Bu durum ilk flip-flop’un çikisini (Q0), en az degerlikli duruma getirir. Yukaridaki prensip sema pozitif kenar (yükselen kenar) tetikleme ile çalisir. Clock girisinin önünde küçük bir daire varsa negatif kenar (düsen kenar) ile tetiklenecegi anlasilir.  Clock palsinin uygulandigi flip flop en degersiz bittir. Siralama en önemsiz bitten en önemli bite dogru yapilir. ( FF0, FF1, FF2,.....FF). Tabloda en degersiz bit en saga yerlesecek sekilde düzenleme yapilir.
         Çikis dalga sekilleri çizilirken en üstte clock palsi bulunur. Bundan sonraki çikis dalga sekillerinin siralanmasi ise en önemsiz bitten en önemli bite dogru yukaridan asagiya yapilir.
         Asenkron ileri sayicilar, genellikle JK ve T flip-flop’lar ile düzenlenir. JK  FF’un J ve K uçlari birlestirilerek T FF elde edilir.
 
        1. clock palsi uygulandiginda, FF0 yine konum degistirerek 1’den 0’a geçer. Bu sirada FFin çikisindaki (Q0) 1, 0’a düserken, negatif kenar tetiklemesi olusur ve  FF1 in CK girisi clock palsi almis olur. Dolayisiyla J1=1 ve K1=1 oldugundan FFkonum degistirerek Q1, 0’dan 1’e geçer.
        2. clock palsi uygulandiginda, FF0 konum degistirir, FF1 etkilenmez.
        3. clock palsi uygulandiginda, FF0 yine konum degistirerek  0’dan 1’e geçer. Bu sirada Q0, 0’dan 1’e geçerken, negatif kenar tetiklemesi olusmayacagindan    FF1 in CK girisi clock palsi almaz. Dolayisiyla FFkonum degistirmeyerek Q1 1 olarak kalir.
 
            
 
 
 
        2. Asenkron geriye sayicilar (Down Counters) :  Clock palsi sadece ilk flip-flop’a uygulanan, her birinin Q degil çikisi bir sonraki flip-flop’un clock girisine baglanarak elde edilen ve çikislarinin Q’dan alindigi sayiciya asenkron geriye sayici denir. Ayni zamanda bu tip sayicilara asenkron asagi sayici da denir.
 
 
        Yukarida verilen sekildeki prensip semada üç bitlik asenkron asagi sayici devresi görülmektedir. Yukaridaki prensip sema negatif kenar (düsen kenar) tetikleme ile çalisir. Clock girisinin önündeki küçük daire olmasaydi pozitif kenar (yükselen kenar) ile tetiklenecegi anlasilir.
          Clock palsinin uygulandigi flip flop en degersiz bittir. Siralama en önemsiz bitten en önemli bite dogru yapilir.
 
                      
 
        Asenkron geri sayicilarda, ilk FF’tan sonraki FF ’lar için negatif kenar tetikleme palsi yerine degillenmemis çikisin dalga sekli üzerinde pozitif kenar tetikleme palsi kullanilabilir.
 
 
 

SENKRON SAYICILAR
      Clock girisleri birlestirilerek ayni anda tetiklenen, sayma sirasi tasarima bagli olarak degistirilebilen sayicilara senkron sayici denir.
       
               Senkron sayici tasarimi için islem basamaklari;
 
        1.     FF ’larin alacagi çikis degerleri tablo seklinde düzenlenir.
        2.     Her bir çikisin clock palsinden sonra alacagi yeni deger Q+ olarak tabloya kaydedilir.
        3.     Tasarimda kullanilacak FF’a ait geçis tablosundan, her bir çikisin clock palsinden sonra alacagi degere göre geçis 
                 tablosu düzenlenir.
        4.      Geçis tablosundaki her bir giris karnaugh haritasina aktarilir ve çikis ifadeleri yazilir.
        5.      Çikis ifadelerine göre devre semasi çizilir.
 
 
 
        Örnek : Üç bitlik senkron ileri sayicinin JK FF kullanarak tasarimi.
 
          Çözüm :  Önce FF ’larin alacagi çikis degerleri tablo seklinde düzenlenir.
 
 
        Her bir çikisin clock palsinden sonra alacagi yeni deger Q+ olarak tabloya kaydedilir ve JK FF’a ait geçis tablosundan, her bir çikisin clock palsinden sonra alacagi degere göre geçis tablosu düzenlenir.
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

LED DİRENÇ HESAPLAMA

All LEDs require current limiting, without a current limiting mechanism the LED will usually burn out in under a second. Adding a simple resistor is the easiest way to limit the current. Use the calculator below to find out the value of resistor you require.

For example if you are wanting to power one of our_blank">red LEDs in an automotive application you would see that the typical forward voltage is 2.0 Volts and the maximum continuous forward current is 30mA. Therefore you would enter 14.5, 2.0 and 30 into the Single LED calculation box. After calculating you get 470ohm 1 watt as the result. Here is a that allows you to enter a resistor value and generate the corresponding color code.

Note: For automotive applications use the actual system voltage, not 12 Volts. Most 12 Volt system actually operate at around 14.5 Volts.

Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS



Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS

LEDs in series

Several leds in series with one resistor
Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS
How many LEDs connected




Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS
LM317 UYGULAMA DEVRELERİ HESAPLAMASI

 




Çıkış Voltajı
R1 resistor

R2 resistor

R1 resistor
R2 resistor

Çıkış Voltajı


Lm317 uygulama devreleri ve detayli bilgiye Buradan ulasabilirsiniz

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR
Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Value Of C1 Microfarads
Output Time HIGH SECONDS Output Time LOW SECONDS Output Period HIGH + LOW SECONDS Output Frequency HERTZ Output Duty Cycle PERCENT
Resistor values are in Ohms (1K = 1000) - Capacitor values are in Microfarads (1uF = 1)

NOTE: The leakage currents of electrolytic capacitors will affect the actual output results of the timers. To compensate for leakage it is often better to use a higher value capacitor and lower value resistances in the timer circuits.

LM555 Astable Oscillator Circuit Diagram


LM555 - ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR

The next calculator can find the capacitance needed for a particular output frequency if the values of R1 and R2 are known.

Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Frequency Desired Hertz
Capacitance uF
s

VOLT AMPER OHM ve WATT HESAPLAMA

Current:
kA (kiloamps) A (amps) mA (milliamps) µA (microamps)
Voltage:
kV (kilovolts) V (volts) mV (millivolts) µV (microvolts)