15 Ekim 2010 Cuma

Flip-flop lar hakkında genel bilgiler

Flip-floplar

        Sayısal bir makinede bilginin saklanmasındaki temel devrelere flip-flop'lar denir. Çeşitli temel flip-flop tipleri ile bir çok devre tasarımı vardır. Bununla birlikte tüm flip-floplarda 2 karakteristik kullanılır;
        1) Flip-flop çift dengeli (bistable) bir elemandır yani 0 durumu ve 1 durumu olarak gösterilebilecek iki kararlı durumu olan bir devredir. Çift dengeli karakteristiği sebebiyle bir ikilik bit bilgisini saklayabilirler. Flip-flop girişlere tepki gösterir. Bir giriş onun 1 durumuna gitmesine sebep olduğundan 0 durumuna gitmesine sebep olacak bir sinyal gelinceye kadar bu durumda kalır ve 1 saklanır. Benzer şekilde 0 durumuna yerleştirilen bir flip-flop 1 durumuna gelmesi söyleninceye kadar 0 durumunda kalır. Bu flip-flop'un bilindiği durumu koruma yeteneği şeklinde basit karakteristik sayısal bilgisayarın işlerm yada hesaplama bölümünde biliginin saklanması için temeldir.
        2) Flip-flop'un biri diğerini tamamlayan iki çıkışı vardır.Aşağıda RS Flip-flop'u denen belirli bir tip flip-flop'un blok diyagramı görülmektedir. R ve S olarak tasarlanan iki girişi Q ve Q' diye belirlenmiş iki çıkışı vardır.
        İki durumlu işlemlerini anlatmak ve incelemek için bilgisayar endüstrisinde çeşitli standart gelenekler vardır.
        1) Her flip-flop'a bir isim verilir. Geleneksel isimler Q, X, Y, A, B vs... gibi harfler yada A1 ve B2 ile gösterilebilir. Aşağıdaki flip-flop Q diye isimlendirilsin. Q ve Q' olmak üzere iki çıkışı bulunmaktadır. Q ve Q' çıkış hatları daima birbirinin tamamlayanı şeklindedir, yani Q çıkış hattı 1 ise X' çıkış hattı 0 ve Q çıkış hattı 1 ise Q' çıkış hattı 1 olacaktır.

RS Flip-flop
        2) Flip-flop konumu , Q çıkışının durumunu alır. Böylece çıkış hattı Q, 1 sinyali olduğunda, Q flip-flop 1 denir. Benzer şekilde Q hattı 0 sinyalini içeriyorsa , Q flip-flop'u 0 durumundadır.
        Bu kullanımlar çok önemle ve gelenekseldir. Q flip-flop 1 durumundayken çıkış hattı Q, 0 durumunda ve Q flip-flop'u 0 durumundayken , Q' çıkış hattının 1 olduğuna dikkat edilmelidir.
En çok kullanılan flip-lop'lar;
SR Flip-flop;
        SR flip-flop'un iki giriş hattı vardır. Bunlar flip-flop'u kontrol etmek için kullanılır. Kuralları aşağıdaki gibidir.

  • S ve R giriş hatlarının her ikiside 0 olduğu sürece flip-flop bir önceki durumunu korur.
  • S'nin 1 ve R' nin 0 olduğu durum flip-flop'u 1 (set) durumuna getirir.
  • R'nin 1 ve S' nin 0 olduğu durum flip-flop'u 0 (reset) durumuna getirir.
  • Aynı anda R ve S' nin 1 olması yasaktır. Aynı anda hem başlat hemde başa dön hatlarına emir veren bu girdi, belirsiz bir giriştir.

R   SQ
0   0
0   1
1   0
1   1
Q0
1 (set)
0 (reset)
tanımsız

JK Flip-flop;
        JK flip-flop'u hemen hemen SR flip-flop'u ile aynı tepkileri verir. Bu flip-flop'u SR flip-flop' undan ayıran tek fark J ve K uclarına 1 geldiğinde tanımsız olmamasıdır. Bu flip-flop'ta JK uclarına 1 geldiğinde flip-flop bir önceki aldığı değerin tersi bir değer alır.

J   KQ
0   0
0   1
1   0
1   1
Q0
1 (set)
0 (reset)
Q'0

D Flip-flop (DFF);
        D flip-flop'u tek giriş hatlı bir flip-flop'tur.

DQ
0
1
0 (reset)
1 (set)

Toggle Flip-flop (TFF);
        T flip-flop'u DFF gibi tek giriş hatli bir flip-flop'tur .T flip-flop'u 0 sinyali geldiğinde bir önceki konumunu korur fakat 1 sinyali geldiğinde bir önceki konumunun tersini alır.

TQ
0
1
Q0
Q'0

CLOCK
        Flip-flop'ların önemli bir özelliğide saatlendirilmiş olmalarıdır. Bunun anlamı flip-flop'larda onların çalışmalarını düzenleyen maser clock (ana saat) ucunun bulunmasıdır. Master clock sinyalleri kare dalga şeklinde olup flip-flop'lar bu dalgaların herbir iniş veya çıkışında hareket eder. Buna tetikleme denir.
        Saatli flip-flop'ların sınırlandırılmış bir şekli mandallayıcı (latch) diye adlandırılır, aşağıdaki verdiğimiz şekillerdede görüldüğü gibi dört tane VE-DEĞİL kapısı kullanılarak gerçekleştirilir. Devre S ve R girişlerine ve ayrıca saat girişi CL ' ye sahiptir. Mandallayıcı flip-flop saat gişindeki pozitif geçiş değil ,pozitif seviye tarafında aktif hale getirilir.Böylece flip-flop saat sinyalinin pozitif kısmı boyunca giriş seviyesini alır ve saat seviyelerinde değişiklik olmaz.
FLIP-FLOP TASARIMLARI
1) Kapılanmış(Saatli) SR Flip-Flop;
2) Kapılanmış ( Saatli) D Flip-Flop;
MASTER-SLAVE (ANA-UYDU) FLIP-FLOP'U;
        Mandallayıcı tip flip-flop'un yol açtığı problemleri yok etmek için daha karmaşık flip-flop tasarımları kullanır.En yaygın olarak flip-flop'un çıkışındaki değişimleri başlatan saatten kenar tetikleneni kullanılır ve bunun temeli flip-flop oluşturmak için iki tek ve ya mandallayıcı flip-flop kullanımına dayanır.
        Aşağıdaki şekilde esas flip-flop tasarımı gösterilmektedir.Aşağıdaki şekilde bazı kapılarla birlikte flip-flop'u içeren bir kenar tetiklemeli RS flip-flop görünmektedir.Her iki flip-flop ana- uydu diye adlandırılır.En soldaki VE-DEĞİL kapıları ana flip-flob'u ,en sağdaki VE-DEĞİL kapılarıda uydu flip-flop'u oluşturur.
MASTER SLAVE SAYICILAR;
        Flip-flop'larla sayıcılar yapılabilir. Örnek olarak aşağıda tasarladığımız 0-15 arası hekzadecimal olarak sayabilen JK flip-flop'larla gerçekleştirdiğimiz sayıcıyı sizde bilgisayar similasyonunda gerçekleştirebilirsiniz.
Hazırlayan Kubilay Cem Kabacan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

LED DİRENÇ HESAPLAMA

All LEDs require current limiting, without a current limiting mechanism the LED will usually burn out in under a second. Adding a simple resistor is the easiest way to limit the current. Use the calculator below to find out the value of resistor you require.

For example if you are wanting to power one of our_blank">red LEDs in an automotive application you would see that the typical forward voltage is 2.0 Volts and the maximum continuous forward current is 30mA. Therefore you would enter 14.5, 2.0 and 30 into the Single LED calculation box. After calculating you get 470ohm 1 watt as the result. Here is a that allows you to enter a resistor value and generate the corresponding color code.

Note: For automotive applications use the actual system voltage, not 12 Volts. Most 12 Volt system actually operate at around 14.5 Volts.

Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS



Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS

LEDs in series

Several leds in series with one resistor
Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS
How many LEDs connected




Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS
LM317 UYGULAMA DEVRELERİ HESAPLAMASI

 




Çıkış Voltajı
R1 resistor

R2 resistor

R1 resistor
R2 resistor

Çıkış Voltajı


Lm317 uygulama devreleri ve detayli bilgiye Buradan ulasabilirsiniz

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR
Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Value Of C1 Microfarads
Output Time HIGH SECONDS Output Time LOW SECONDS Output Period HIGH + LOW SECONDS Output Frequency HERTZ Output Duty Cycle PERCENT
Resistor values are in Ohms (1K = 1000) - Capacitor values are in Microfarads (1uF = 1)

NOTE: The leakage currents of electrolytic capacitors will affect the actual output results of the timers. To compensate for leakage it is often better to use a higher value capacitor and lower value resistances in the timer circuits.

LM555 Astable Oscillator Circuit Diagram


LM555 - ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR

The next calculator can find the capacitance needed for a particular output frequency if the values of R1 and R2 are known.

Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Frequency Desired Hertz
Capacitance uF
s

VOLT AMPER OHM ve WATT HESAPLAMA

Current:
kA (kiloamps) A (amps) mA (milliamps) µA (microamps)
Voltage:
kV (kilovolts) V (volts) mV (millivolts) µV (microvolts)