12 Eylül 2010 Pazar

Tek transistör NPN sürücü devresi Beyz Akım sınır lama Ve yük direncinin Hesap yolu ile bulunması

 Tek transistör NPN sürücü...
İşlemcili devrelerde sık rastlanılan bir devre tipi tek transistörlü sürücülerdir. Kullanımı çok pratik ve ucuz olan bu sürme tipinin bazı inceliklerine dikkat edildiği taktirde sorunsuz bir kullanımı vardır.
Devrede TR1 sürücü NPN transistör, VControl transistöre işlemciden gelen ve genellikle TTL seviyelerinde kontrol gerilimi, R1 transistörün baz direnci, R2 ve Led1 örnek olarak yüktür.
VControl gerilimi Lojik0'da iken veya 0V iken TR1 devreyi sürmez. VControl Lojik1 veya +5V iken TR1 devreyi sürer ve Led1 yanar. Normal olarak ara değerler geçiş durumudur ve ilgi alanımızın dışındadır.
R1 direnci TR1 transistörümüzün baz akımı sınırlama direncidir. Transistörün baz-emetör jonksiyonu bir diyottur ve kullanımda akımının sınırlandırılması gereklidir. Aksi taktirde transistörümüz yanacaktır. Burada R1 direncinin değerini belirlemek için bilmemiz gerekenler transistörün hFe'si yani kuvvetlendirme katsayısı ve maksimum yük akımıdır.
Yük akımını belirleyen, +V gerilimi, R2 direnci, Led1 geçirme yönündeki gerilimi ve TR1'in geçirme durumunda gerilimidir. Pratikte Led1'in (kırmızı led olduğunu varsayarsak) geçirme yönündeki gerilimi yaklaşık 1.6V'tur. NPN bir transistörün geçirme durumunda gerilimi ise yaklaşık 0.2V'tur. Bu durumda Ohm Kanununu kullanarak I = V / R'den yük akımını
(F1)  Ic = ( (+V)-(VLed1)-(VTr1On) ) / R2
(F2)  Ic = ( (+V)-1.6-0.2 ) / R2
(F3)  Ic = ( (+V)-1.8 ) / R2 olarak hesaplayabiliriz.
Bu yükü sürebilmek için en küçük baz akımını ise transistörün hFe'sini kullanarak
(F4)  Ib = Ic / hFe formülü ile hesaplayabiliriz.
Bu devrede transistör anahtarlama görevinde kullanılmaktadır. Bu elde edilen değer anahtarlama bölgesi için en küçük baz akımı içindir. Eğer bunun altında bir baz akımı sağlarsak transistör anahtar bölgeden çıkıp lineer bölgeye girecek ve üzerinde gereksiz enerji kullanacaktır. Bu durumdan kaçınmak gereklidir.
Örnek:
Örnek olarak +V = 5V, L1: kırmızı led, TR1.hFe = 100, VControl = 5V, R2 = 1K olan bir devreyi inceleyelim. Önce (F3) formülü ile
Ic = (5 - 1.8) / 1000 = 3.2 mA
olarak Ic'yi buluruz. Sonra (F4) formülü ile Ib için en küçük akımı
Ib = 3.2 mA / 100 = 32 uA
olarak buluruz ve yine Ohm Kanunu ile R1 için en büyük değeri buluruz.
R = V / I = (5 - 0.8) / 32 uA = 131250 Ohm
Yukardaki formülde kullanılan 0.8V değeri transistörün baz-emetör gerilimidir. Elde edilen R1 değeri kullanılabilecek en büyük değerdir.
Pratikte Kullanım:
Pratikte bu kadar kesin değerler gerekmez. Özellikle R1 baz direnci için daha küçük bir değer kullanmak her zaman için iyidir. Genel olarak transistörlerin hFe'leri oldukça yüksektir ve bunun gibi az akım çeken yükler için büyük değerli baz dirençleri kullanılabilirse de pratik olarak 1K'lık dirençler kullanılabilir.
Not:
Yukardaki formüllerin hesaplanmasında pratikte bizim için önemli olan parametreler kullanılmıştır. Hatta kullanılan parametrelerden transistörlerin geçirme gerilimleri olan 0.2V ve baz-emetör gerilimi olan 0.8V gibi değerler de ihmal edilebilir.
Alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

LED DİRENÇ HESAPLAMA

All LEDs require current limiting, without a current limiting mechanism the LED will usually burn out in under a second. Adding a simple resistor is the easiest way to limit the current. Use the calculator below to find out the value of resistor you require.

For example if you are wanting to power one of our_blank">red LEDs in an automotive application you would see that the typical forward voltage is 2.0 Volts and the maximum continuous forward current is 30mA. Therefore you would enter 14.5, 2.0 and 30 into the Single LED calculation box. After calculating you get 470ohm 1 watt as the result. Here is a that allows you to enter a resistor value and generate the corresponding color code.

Note: For automotive applications use the actual system voltage, not 12 Volts. Most 12 Volt system actually operate at around 14.5 Volts.

Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS



Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS

LEDs in series

Several leds in series with one resistor
Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS
How many LEDs connected




Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS
LM317 UYGULAMA DEVRELERİ HESAPLAMASI

 




Çıkış Voltajı
R1 resistor

R2 resistor

R1 resistor
R2 resistor

Çıkış Voltajı


Lm317 uygulama devreleri ve detayli bilgiye Buradan ulasabilirsiniz

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR
Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Value Of C1 Microfarads
Output Time HIGH SECONDS Output Time LOW SECONDS Output Period HIGH + LOW SECONDS Output Frequency HERTZ Output Duty Cycle PERCENT
Resistor values are in Ohms (1K = 1000) - Capacitor values are in Microfarads (1uF = 1)

NOTE: The leakage currents of electrolytic capacitors will affect the actual output results of the timers. To compensate for leakage it is often better to use a higher value capacitor and lower value resistances in the timer circuits.

LM555 Astable Oscillator Circuit Diagram


LM555 - ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR

The next calculator can find the capacitance needed for a particular output frequency if the values of R1 and R2 are known.

Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Frequency Desired Hertz
Capacitance uF
s

VOLT AMPER OHM ve WATT HESAPLAMA

Current:
kA (kiloamps) A (amps) mA (milliamps) µA (microamps)
Voltage:
kV (kilovolts) V (volts) mV (millivolts) µV (microvolts)