29 Eylül 2010 Çarşamba

Kondansatör ve Ölçümleri

Kondansatör ve Ölçümleri
Yapısı :
Kondansatörler yapı itibarı ile iki iletken plaka arasına bir yalıtkan maddenin konulması ile oluşan devre elemanlarıdır. Kullanılan yalıtkan maddenin türüne göre (hava, mika, seramik vb.) kondansatör isim alır. Devrelerde genellikle filtre elemanı olarak veya şarj ve deşarj özelliği kullanılır. Alternatif akımları doğru akıma çevirmek için kullanılan hayati elemanlardan biridir. AC akımın pozitif anında şarj olur, AC akımın sıfıra düştüğü ve negatif anında ise üzerindeki yükü kulanarak bu farkı kapatır ve çıkışta diğer devre elemanlarınında (diyot vs.) yardımı ile DC akım elde edilir.
Ölçüm birimi Farat’tır ve Mikrofarat (mF), Pikofarat (pF), Nanofarat (nF) gibi alt katları vardır. Genellikle mikrofarat ile gösterilen türleri elektrolitik kondansatör olarak adlandırılır ve artı,eksi kutuplarına sahiptir. Uygun voltajda ve yönde bir gerilim uygulanırsa bu değere şarj olur ve üzerinde tutar. Değeri ne kadar yüksek olursa o kadar uzun süreli bir şarja sahip olur. Pikofarat ve nanofarat değerliler ise genellikle artı-eksi kutupları bulunmaz. Bunlara mercimek kondansatör denilmektedir. Şekil itibarı ile bir mercimeği andırır.Kondansatörlerin değerleri çoğunlukla üzerine doğrudan yazılır. Renk kodu kullanılan kondansatörlerde vardır ancak bu renk kodları dirençlerde olduğu gibi bir standarda sahip olmadığından burada vermiyorum.
Elektrolitik kondansatörlerde değer açık bir şekile üzerine yazılır. 100 Mfd gibi. Ayrıca hangi ucun artı hangi ucun eksi olduğuda açık bir şekilde belirtilir. Bunlarında yanında yine anlaşılır bir şekilde maximum kaç volt ile çalışabileceğide yazılmaktadır.
Mercimek kondansatörlerde ise bazı rakam kodlamaları kullanılır. Üzerinde 104, 472, 223 152 gibi değerler olan kondansatörlerde ilk iki rakam dirençlerde olduğu gibi sayıyı son rakam ise çarpanı verir. Çıkan sonuç pF’dır. 104 = 10 x 104= 100.000 pF = 100nF olarak bulunur.
Bazılarında ise 4n7, 3p3, 100n gibi değerler yazılır. Buradaki harfler kondansatörün birimini verir. p = Pikofarat, n = Nanofarat gibi. 100n = 100 nF. Eğer bu harfler rakamların arasına yazılmış ise o zaman bu harf hem birimini hemde ondalık değere sahip olduğunu gösterir. 8n2 = 8.2 nF gibi.
Bir diğer kodlama türüde .47, .068, .0056 gibi kodlamalardır. Burada sayıların baş tarafında bulunan nokta (.) işareti ondalık değer taşır ve gerçekte .47 = 0.47 anlamındadır. Çıkan değer mF’dır. .0056 = 0.0056 mF = 5.6 nF olarak okunur.
Kondansatörlerde de aynen dirençlerde olduğu gibi seri ve paralel bağlantı durumu vardır. Ancak burada hesaplamalar dirençlere göre tam ters olarak yapılır. Yani seri bağlı kondansatörler paralel bağlı dirençleri gibi hesaplanırken, paralel bağlı kondansatörler seri bağlı dirençler gibi hesaplanır. Paralel bağlı kondansatörlerde sonuç tüm kondansatörlerin değerlerinin toplanması ile bulunur.
e5.gifYandaki resimde artı-eksi yön farkı bulunmayan bir kondasatör ile artı ve eksi yönlere sahip bir elektrolitik kondansatörün devre çizimlerinde kullanılan sembolleri görülmektedir.
Sağlamlık Kontrolü :
Elektrolitik kondansatörler ohm metre ile pek hassas olmasada ölçülebilirler. Ohm metrenin ölçü uçları kondansatörün uçlarına rastgele bağlanır. Bu durumda ohm metrenin ibresi önce aniden yükselir daha sonra yavaş yavaş düşmeye başlar. Uçlar ters çevirildiğinde de aynı şekilde olmalıdır. Büyük değerli kondansatörler (470 mF’dan büyük olanlar) ohm metrenin X1 kademesinde, küçük değerli kondansatörler ise (470 mF’dan küçük olanlar) ohm metrenin daha yüksek kademelerinde ölçülürse daha iyi sonuç alınır. Eğer ölçü aleti hiç sapmıyorsa veya saptıktan sonra yerinde kalıyorsa kondansatör arızalıdır. Eğer kondansatörde bir sızıntı varsa yani kısmen arızalı ise ibre sapar fakat düşmeye başladığında tam sıfıra kadar inmez belli bir yerde kalır. Bu durumda bu kondansatör pek güvenilir değil demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

LED DİRENÇ HESAPLAMA

All LEDs require current limiting, without a current limiting mechanism the LED will usually burn out in under a second. Adding a simple resistor is the easiest way to limit the current. Use the calculator below to find out the value of resistor you require.

For example if you are wanting to power one of our_blank">red LEDs in an automotive application you would see that the typical forward voltage is 2.0 Volts and the maximum continuous forward current is 30mA. Therefore you would enter 14.5, 2.0 and 30 into the Single LED calculation box. After calculating you get 470ohm 1 watt as the result. Here is a that allows you to enter a resistor value and generate the corresponding color code.

Note: For automotive applications use the actual system voltage, not 12 Volts. Most 12 Volt system actually operate at around 14.5 Volts.

Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS



Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS

LEDs in series

Several leds in series with one resistor
Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS
How many LEDs connected




Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS
LM317 UYGULAMA DEVRELERİ HESAPLAMASI

 




Çıkış Voltajı
R1 resistor

R2 resistor

R1 resistor
R2 resistor

Çıkış Voltajı


Lm317 uygulama devreleri ve detayli bilgiye Buradan ulasabilirsiniz

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR
Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Value Of C1 Microfarads
Output Time HIGH SECONDS Output Time LOW SECONDS Output Period HIGH + LOW SECONDS Output Frequency HERTZ Output Duty Cycle PERCENT
Resistor values are in Ohms (1K = 1000) - Capacitor values are in Microfarads (1uF = 1)

NOTE: The leakage currents of electrolytic capacitors will affect the actual output results of the timers. To compensate for leakage it is often better to use a higher value capacitor and lower value resistances in the timer circuits.

LM555 Astable Oscillator Circuit Diagram


LM555 - ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR

The next calculator can find the capacitance needed for a particular output frequency if the values of R1 and R2 are known.

Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Frequency Desired Hertz
Capacitance uF
s

VOLT AMPER OHM ve WATT HESAPLAMA

Current:
kA (kiloamps) A (amps) mA (milliamps) µA (microamps)
Voltage:
kV (kilovolts) V (volts) mV (millivolts) µV (microvolts)