9 Mayıs 2010 Pazar

Ekvatorçizgisi denilen çizginin üzerinde . Dünya'nın döndüğünü fark edemeyiz.





Hız

Kutuplarda birinci meridyende insanın  normal yürüyüşü ile dünyanın hızı aynı dır.
Hız, bir cismin birim zamanda aldığı yol. Alınan yolun zamana göre değişimi olarak da tanımlanabilir. Hareketlinin herhangi bir andaki hızına ani hız, yol boyundaki hızların ortalamasına da ortalama hız adı verilir. Hız, vektörel bir büyüklüktür. Yönü ve büyüklüğü ile ifade edilir. Hız birimleriSI birim sisteminde m/sn., İngiliz ölçü sisteminde 1 fit/sn. = 30,6 cm/sn. veya 1 mil/saat = 1,6 km/saattir. Yaygın olarak kullanılan hız birimi 1 saatte alınan yolu kilometre cinsinden ifade eden kilometre/saat'tir. Kısaca km/sa. olarak gösterilir (1 m/sn. = 3,6 km/sa.).
Bir hareketlinin hızı, sabit veya değişen olabilir. Değişen hız ise düzgün değişen (sabit ivmeli) veya gelişigüzel değişen hız olabilir, artabilir veya azalabilir. Cismin ivmesi pozitif veya negatif olabilir.





İvmeli bir cismin hareketi tarihte zaman zaman tartışma konusu olmuştur. Örneğin Galileo Galilei ve Aristoteles düşüncesi arasında ivmeli cisimler konusunda ciddi tartışmalar olmuştur. Galileo, kendi kitaplarında da ifade ettiği gibi, bir cismin ivmelenirken durağanlık durumundan son hızına ulaşana kadar aradaki bütün hız durumlarından (bunlar sonsuz sayıdadır) geçtiğini savunuyordu. Ancak Aristotelesçiler bu görüşe "Eğer cisim bütün hız durumlarından geçecek olursa ilerleyemez.", gibi itirazlarla karşı çıkıyorlardı.
Bu tartışmaya son olarak kuantum fiziği, anlık kuantum durumlarında cismin sahip olduğu dalga fonksiyonu eğrisi olarak bakarak, noktayı koydu. Dalga fonksiyonu denklemlerine ve eğri grafiklerine göre yapılan tahminler, deneylerle karşılaştırıldığında fark olmamaktadır.
Bunun dışında Albert Einstein'ın önerdiği ve geçerliliği birçok deneyle kanıtlanmış olan özel görelilik kuramına ve sağduyuya göre de cisimlerin hareketlikleri veya durağanlıkları görelidir. Mesela "Ahmet 15km/sa'lik hızla hareket etmektedir." cümlesinin bir anlamı yoktur. Ancak, "Ahmet, Mehmet'e göre 15km/sa'lik hızla ilerliyor." cümlesi anlamlıdır. Yani hız görelidir, referans belirtilmesi gerekir. Mutlak hız ya da durağanlık diye bir şey yoktur.
Özel göreliliğin denklemleri Lorentz dönüşümleridir. Denklemler için İngilizce Wikipedia'nın Lorentz Transformations (Lorentz Dönüşümleri)sayfasına bakınız. Bu sayfanın son kısmındaki (Expression) denklemler Einstein'ın özel göreliliği kanıtlarken kullandığı ve kendi kitabında (İzafiyet Teorisi) açıkladığı denklemlerdir.
Serbest düşen bir cismin -parabol çizerek kazandığı- hızı düzgün değişen ve artan hız, düz bir yolda 70 km/saat sabit hızla giden arabanın hızı sabit hız, yukarıya doğru düşey olarak fırlatılan bir cismin hızı ise düzgün değişen ve azalan hızdır. Yürüyen bir insanın hızı 5 km/sa., ses hızı havada yaklaşık 340 m/sn. = 1224 km/sa. = 1 mach, ışık hızı ise yaklaşık olarak 300.000 km/sn.'dir.
Bazı Hareketlilerin Erişebildiği En Büyük Hızlar (Hepsi için referans aynıdır.)
Açısal hız bir cismin bir eksen etrafında dönme hızının açı cinsinden ifade edilmesidir. Dünyanın kendi ekseni etrafındaki açısal hızı 7,25 x 10-5radyan/sn., bu dönüşten ötürü ekvator üzerindeki çizgisel hız ise 1.667 km/sa.'tir. Atmosfer de aynı hızla döndüğü için Dünya'nın döndüğünü fark edemeyiz. Dünya'nın döndüğününün fark edilmemesinin bir başka nedeni ise açısal momentumunun sabit olmasıdır. Özel göreliliğe göre cismin kendisi için sabit hız ve durağanlık aynı durumlardır.
Klasik bir örnek olarak, trenin içindeki yolcuların, tren dururken ve tren sabit hızla hareket halindeykenki farkı hissetmemeleri verilebilir. İvmelenme durumu ve sarsıntılar dışında tabii.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

LED DİRENÇ HESAPLAMA

All LEDs require current limiting, without a current limiting mechanism the LED will usually burn out in under a second. Adding a simple resistor is the easiest way to limit the current. Use the calculator below to find out the value of resistor you require.

For example if you are wanting to power one of our_blank">red LEDs in an automotive application you would see that the typical forward voltage is 2.0 Volts and the maximum continuous forward current is 30mA. Therefore you would enter 14.5, 2.0 and 30 into the Single LED calculation box. After calculating you get 470ohm 1 watt as the result. Here is a that allows you to enter a resistor value and generate the corresponding color code.

Note: For automotive applications use the actual system voltage, not 12 Volts. Most 12 Volt system actually operate at around 14.5 Volts.

Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS



Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS

LEDs in series

Several leds in series with one resistor
Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS
How many LEDs connected




Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS
LM317 UYGULAMA DEVRELERİ HESAPLAMASI

 




Çıkış Voltajı
R1 resistor

R2 resistor

R1 resistor
R2 resistor

Çıkış Voltajı


Lm317 uygulama devreleri ve detayli bilgiye Buradan ulasabilirsiniz

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR
Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Value Of C1 Microfarads
Output Time HIGH SECONDS Output Time LOW SECONDS Output Period HIGH + LOW SECONDS Output Frequency HERTZ Output Duty Cycle PERCENT
Resistor values are in Ohms (1K = 1000) - Capacitor values are in Microfarads (1uF = 1)

NOTE: The leakage currents of electrolytic capacitors will affect the actual output results of the timers. To compensate for leakage it is often better to use a higher value capacitor and lower value resistances in the timer circuits.

LM555 Astable Oscillator Circuit Diagram


LM555 - ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR

The next calculator can find the capacitance needed for a particular output frequency if the values of R1 and R2 are known.

Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Frequency Desired Hertz
Capacitance uF
s

VOLT AMPER OHM ve WATT HESAPLAMA

Current:
kA (kiloamps) A (amps) mA (milliamps) µA (microamps)
Voltage:
kV (kilovolts) V (volts) mV (millivolts) µV (microvolts)