11 Ocak 2010 Pazartesi

Ses ile aktive olan röle

Öncelikle bu yazıyı okuyan herkesin yeni yılını kutlarım. Sevdiklerinizle birlikte, sağlıklı, huzur ve barış dolu bir yıl geçirmenizi dilerim.

Bu yazıda ses yada herhangi bir ses kaynağı kullanılarak bir röleyi aktif hakle getiren bir devre sunacağım. Devre ses kayıt cihazlarında kullanılmaktadır. Bu sayede herhangi bir konuşma olmadığında teybin boş yere dönmesini önlemiş oluyorsunuz...

Devre önceden ayarlanmış bir ses şiddetinde röleyi aktif hale getiriyor, ses kaynağı kesildikten kısa bir süre sonra da 'off' konumuna dönüyor.




Devre girişinde elektret mikrofon kullanıyoruz, mikrofonu monte ederken polaritelerine dikkat edin. Mikrofon girişinden hemen sonra iki adet transistörden oluşan kuvvetlendiricimiz var. Burdaki 5k lık trimpot ile mikrofonun hassasiyet ayarını yapıyorsunuz. Audio girişi buradan sonra 74HC14 Schimtt triger den oluşturulan dijital anahtarlama kısmına gitmektedir. İlk Schmitt triger biaslama voltaj girişi %1 toleranslı 1M ohm luk dirençler ile sağlanmaktadır. 6 voltluk besleme kaynağı kullanılırsa invertör kapısı 2,2 Volt ile 2,3 Voltluk bir aralıkta, 1 Voltluk bir histerizis aralığında çalışır. Bu şu anlama geliyor, Schmitt triger girişi 3,2 voltun üstüne çıkarsa çıkış 'low' oluyor, 2,2 voltun altına düşerse çıkış 'high' oluyor.

Girişte bir ses sinyali olduğunu düşünelim, bu durumda invertörün 2 nolu çıkışı 'low' olacaktır. Ve bu çıkışa bağlı olan kondansatör (22uF/16V) diot (1N4148) vasıtası ile hızla şarj olacaktır. 2 nolu çıkışın 'low' olması aynı zamanda 3 nolu invertör girişinin de 'low' ve çıkışının da (4 nolu uç) 'high' olması anlamındadır. Bunun neticesinde de BC337 nolu transistör iletime geçer ve kendisine bağlı rölenin çalışmasını sağlar.

Evet.... 3 nolu girişin 'low' olması, yani ses sinyalinin bulunması, ona bağlı diğer iki invertörden U1d nin çıkışının 'low' olması demektir. Ve audio sinyali bulunmaması durumda U1a nın 1 nolu girişini 'low' yapar. Bu durumda 22uF/16 Voltluk kondansatör kendisine paralel bağlanmış olan 470k ohm luk direnç üzerinden yaklaşık olarak 5-6 sn de deşarj olur. Deşarj süresi kondansatör ve/veya direnç değiştirilerek değiştirilebilinir. Deşarj süresi sonunda, 3 nolu invertör girişi 3,2 voltun üzerine çıkar ve invertör çıkışı da 'low' olur ve iletimdeki röle de enerjisiz kalır.

Sistemin ses ile aktif hale gelip gelmediğini de U1e nin çıkışına bağlı LED ile gözlemleyebilirsiniz.

Devrenin baskılı şeması aşağıda



Ayrıca BoarMaker veya printer dosyası olarak çizimleri aşağıdaki linklerden alabilirsiniz. Printer dosyaları HPGL formatında plt dosyalarıdır. Bu formattaki dosyaları yazıcıdan alabilmek için aşağıdaki link deki programdan faydalanabilirsiniz.

http://www.concentric.net/~Ravitz/ 

Yada Windows un "Run" komut penceresinden çıkacak olan kutucuğun içine [print "dosya_adı"] yazarak da çıktı alabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

LED DİRENÇ HESAPLAMA

All LEDs require current limiting, without a current limiting mechanism the LED will usually burn out in under a second. Adding a simple resistor is the easiest way to limit the current. Use the calculator below to find out the value of resistor you require.

For example if you are wanting to power one of our_blank">red LEDs in an automotive application you would see that the typical forward voltage is 2.0 Volts and the maximum continuous forward current is 30mA. Therefore you would enter 14.5, 2.0 and 30 into the Single LED calculation box. After calculating you get 470ohm 1 watt as the result. Here is a that allows you to enter a resistor value and generate the corresponding color code.

Note: For automotive applications use the actual system voltage, not 12 Volts. Most 12 Volt system actually operate at around 14.5 Volts.

Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS



Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS

LEDs in series

Several leds in series with one resistor
Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS
How many LEDs connected




Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS
LM317 UYGULAMA DEVRELERİ HESAPLAMASI

 




Çıkış Voltajı
R1 resistor

R2 resistor

R1 resistor
R2 resistor

Çıkış Voltajı


Lm317 uygulama devreleri ve detayli bilgiye Buradan ulasabilirsiniz

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR
Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Value Of C1 Microfarads
Output Time HIGH SECONDS Output Time LOW SECONDS Output Period HIGH + LOW SECONDS Output Frequency HERTZ Output Duty Cycle PERCENT
Resistor values are in Ohms (1K = 1000) - Capacitor values are in Microfarads (1uF = 1)

NOTE: The leakage currents of electrolytic capacitors will affect the actual output results of the timers. To compensate for leakage it is often better to use a higher value capacitor and lower value resistances in the timer circuits.

LM555 Astable Oscillator Circuit Diagram


LM555 - ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR

The next calculator can find the capacitance needed for a particular output frequency if the values of R1 and R2 are known.

Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Frequency Desired Hertz
Capacitance uF
s

VOLT AMPER OHM ve WATT HESAPLAMA

Current:
kA (kiloamps) A (amps) mA (milliamps) µA (microamps)
Voltage:
kV (kilovolts) V (volts) mV (millivolts) µV (microvolts)