3 Kasım 2010 Çarşamba

PIC16F84 MIKRODENETLEYICISI YAPISI

 PIC16F84 MIKRODENETLEYICISI
        PIC16F84 mikrodenetleyicisi, Microchip firmasi tarafindan üretilen, benzerlerine göre uygun fiyat, kolay programlanma ve donanim açisindan üstün özelliklere sahip bir entegredir. Içerisine yazilan program enerji kesilse dahi silinmez.
 
 
        PIC16F84’de 5 adet PORTA (RA0,..RA4), 8 adet PORTB (RB0,..,RB7) olmak üzere 13 adet giris/çikis portu (I/O) bulunur. RA4 giris pini ayni zamanda harici timer/counter (TOCK1) giris ucudur. RA4 çikis olarak kullanilmak istendiginde pull-up direnci baglanmalidir.
        MCLR (4 numarali ayak), programin kesip baslangica döndürmek amaciyla kullanilan resetleme ucudur. Devrede direnç (R) 10K’dir. S anahtarina basildiginda MCLR ucu sase potansiyeli (lojik 0) alarak sistemi resetler.
 
 
        VDD pini +5 volt pozitif besleme, VSS pini ise sasedir.
        OSC1, osilatör giris ucu, OSC2 ise osilatör çikis ucudur. OSC1’e uygulanan harici clock frekansinin 1/4'ü OSC2’den alinabilir.  Mikrodenetleyici devrelerde genellikle kristal (XT) veya Direnç-kondansatör (RC) osilatörler kullanilir. 
        Kristal osilatörde kristal OSC1 ve OSC2 arasina baglanir. Kristal 4MHz veya 10MHz olabilir. Kondansatörler 22pF’dir. RC osilatörde osilatör frekansi R ve C degerlerine bagli olarak seçilebilir. Örnegin direnç (R) 10K ve kondansatör (C) 22pF seçilebilir.
        Kristal osilatörlü devreler zamanlamanin hassas oldugu durumlarda tercih edilirken, RC osilatörler zamanin önemli olmadigi durumlarda tercih edilirler.
 
                            
 
        PIC16F84 bünyesinde, 1Kx14 EEPROM program hafizasi, 64 Byte EEPROM data hafizasi, 8 bit programlanabilir Timer, 13 adet giris/çikis portu ve CPU bulunur. Bu durum asagidaki blok diyagramda görülmektedir.
 
 
 
        PIC16F84 mikrodenetleyicisinde data ve program olmak üzere iki hafiza blogu bulunur. Bu durum mikrodenetleyicilerde komut isleme asamasini hizlandirir.  EEPROM ve RAM bellek data blogu içerisinde yer alirken, Flash bellek ise program blogu içerisinde yer alir.
        Program memory ((hafiza) program yazimi asamasindaki assembler komutlari saklarken, Data memory (hafiza) daha çok PIC merkezi islem biriminin (CPU) çalismasini kontrol eder. Data memory, Eeprom ve RAM olmak üzere iki bellekten olusur.
        Program bellegi 1Kx14 hafiza yapisina sahiptir. Bu durum 1Kbyte’lik bir kapasitedeki her bir bellek hücresi içerisine 14 bit uzunlugundaki program komutlari saklama anlamina gelir.
        Data bellegi içerisindeki “file registerleri” içerisine yerlestirilen veriler PIC içerisindeki Merkezi Islem Birimini (CPU) kontrol ederler. Data bellegi EEPROM ve RAM olmak üzere iki bellekten olusur. Çalisma esnasinda besleme gerilimi kesilse dahi EEPROM içerisindeki bilgiler silinmez.
        Asagida PIC16F84 mikrodenetleyiciye ait hafiza organizasyonu görülmektedir. PIC16F84’te özel amaçli registerler Bank 0 ve Bank 1 olmak üzere iki blok içerisinde yer alir. Bank 0’daki registerler 00H-4FH arasinda ve Bank1’deki adresler ise 80H-CFH adresleri arasinda yer alir. OCH-4FH ile 8CH-CFH arasindaki registerler ise RAM bölgesindeki genel amaçli registerlerdir. OCH-4FH arasindaki verilerin 8CH-CFH araliginda bir yansimasi görülür. 
 
 
        PIC16F84’te W register olarak isimlendirilen ve hafiza organizasyonunu içerisinde görüntülenmeyen geçici bellekte bulunur. Bu register, diger registerler arasinda atama veya aritmetik islemler gibi veri aktarimi esnasinda kullanilir.
        Status registerinin 5 ve 6. bitleri Bank degistirmek amaciyla kullanilir. PIC16F84’te status registerinin 5.biti “0” yapilirsa Bank 0 bölgesine “1” yapilirsa Bank  1 bölgesine geçis yapilir.
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

LED DİRENÇ HESAPLAMA

All LEDs require current limiting, without a current limiting mechanism the LED will usually burn out in under a second. Adding a simple resistor is the easiest way to limit the current. Use the calculator below to find out the value of resistor you require.

For example if you are wanting to power one of our_blank">red LEDs in an automotive application you would see that the typical forward voltage is 2.0 Volts and the maximum continuous forward current is 30mA. Therefore you would enter 14.5, 2.0 and 30 into the Single LED calculation box. After calculating you get 470ohm 1 watt as the result. Here is a that allows you to enter a resistor value and generate the corresponding color code.

Note: For automotive applications use the actual system voltage, not 12 Volts. Most 12 Volt system actually operate at around 14.5 Volts.

Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS



Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS

LEDs in series

Several leds in series with one resistor
Supply Voltage
VOLTS
Voltage Drop Across LED
VOLTS
Desired LED Current
MILLIAMPS
How many LEDs connected




Calculated Limiting Resistor
OHMS
Nearest higher rated 10% resistor

Calculated Resistor Wattage
WATTS
Safe pick is a resistor with
power rating of (common values are .25W, .5W, and 1W)
WATTS
LM317 UYGULAMA DEVRELERİ HESAPLAMASI

 




Çıkış Voltajı
R1 resistor

R2 resistor

R1 resistor
R2 resistor

Çıkış Voltajı


Lm317 uygulama devreleri ve detayli bilgiye Buradan ulasabilirsiniz

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR

LM555 - ASTABLE OSCILLATOR CALCULATOR
Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Value Of C1 Microfarads
Output Time HIGH SECONDS Output Time LOW SECONDS Output Period HIGH + LOW SECONDS Output Frequency HERTZ Output Duty Cycle PERCENT
Resistor values are in Ohms (1K = 1000) - Capacitor values are in Microfarads (1uF = 1)

NOTE: The leakage currents of electrolytic capacitors will affect the actual output results of the timers. To compensate for leakage it is often better to use a higher value capacitor and lower value resistances in the timer circuits.

LM555 Astable Oscillator Circuit Diagram


LM555 - ASTABLE CAPACITOR CALCULATOR

The next calculator can find the capacitance needed for a particular output frequency if the values of R1 and R2 are known.

Value Of R1 Ohms Value Of R2 Ohms
Frequency Desired Hertz
Capacitance uF
s

VOLT AMPER OHM ve WATT HESAPLAMA

Current:
kA (kiloamps) A (amps) mA (milliamps) µA (microamps)
Voltage:
kV (kilovolts) V (volts) mV (millivolts) µV (microvolts)